Preview

Pharmacokinetics and Pharmacodynamics

Advanced search

Influence of probiotic lactobacilli on nonspecific resistance and physiological parameters of laboratory animals

https://doi.org/10.24411/2587-7836-2019-10043

Abstract

Ovcharova AN, Safronova OV, Polyakova LL All-Russian Research Institute of Physiology, Biochemistry and Nutrition of animals - branch of Federal state budgetary scientific institution "Federal Research Center Livestock - AUIAB Academician LK Ernst", Borovsk, Kaluga region, Russian Federation Resume. For the correction and prevention of microflora disorders are widely used microbial preparations - probiotics, which have a positive effect on the composition of the intestinal microflora, the immune system of animals. Lactobacilli play a special role in the formation of normal microflora. In 2009. in the laboratory of biotechnology of microorganisms vniifbip was made Association of four strains of lactobacilli: Lactobacillus casei LBR 1/90 (VCM-2780D), Lactobacillus paracasei LBR 5/90 (VCM-2781D), Lactobacillus rhamnosus LBR 33/90 (VCM-11277), Lactobacillus rhamnosus LBR 44/90 (VCM-11278), isolated from the digestive tract of Calves, called tetralactobacterin (TLB). The strains included in probiotics are non-pathogenic and have a wide range of antagonistic activity against bacteria of the genera Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia and Salmonella. The aim of this work was to study the effect of tetrasaccharide on nonspecific immunity and physiological parameters of rabbits.

About the Authors

A. N. Ovcharova
All-Russian Research Institute of Physiology, Biochemistry and Nutrition of animals - branch of Federal state budgetary scientific institution «Federal Research Center Livestock - AUIAB Academician LK Ernst»
Russian Federation


O. V. Safronova
All-Russian Research Institute of Physiology, Biochemistry and Nutrition of animals - branch of Federal state budgetary scientific institution «Federal Research Center Livestock - AUIAB Academician LK Ernst»
Russian Federation


L. L. Polyakova
All-Russian Research Institute of Physiology, Biochemistry and Nutrition of animals - branch of Federal state budgetary scientific institution «Federal Research Center Livestock - AUIAB Academician LK Ernst»
Russian Federation


References

1. Глушанова Н.А. Биологические свойства лактобацилл // Бюллетень сибирской медицины. – 2003. – № 4. – С. 50–58. [Glushanova NA. Biologicheskie svojstva laktobacill. Byulleten' sibirskoj mediciny. 2003;4:50–58. (In Russ).]

2. Козловский Ю.Е., Хомякова Т.И., Козловская Г.В., и др. Некоторые аспекты взаимодействия пробиотических бактерий с организмом экспериментальных животных // Кролиководство и звероводство. – 2018. – № 1. – С. 28–32. [Kozlovskij YuE, Homyakova TI, Kozlovskaya GV, et al. Nekotorye aspekty vzaimodejstviya probioticheskih bakterij s organizmom eksperimental'nyh zhivotnyh. Krolikovodstvo i zverovodstvo. 2018;1:28–32. (In Russ).]

3. Бондаренко В.М., Чупринина Р.П., Аладышева Ж.И., Мацулевич Т.В. Пробиотики и механизмы их терапевтического эффекта // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. – 2004. – № 3. – С. 83–87. [Bondarenko VM, CHuprinina RP, Aladysheva ZHI, Maculevich TV. Probiotiki i mekhanizmy ih terapevticheskogo effekta. Eksperimental'naya i klinicheskaya gastroenterologiya. 2004;3:83-87. (In Russ).]

4. ТераевичА.С., ЗакрепинаЕ.Н. Влияниепробиотиковнаклеточныйигуморальныйиммунитет // Электронныйнаучныйжурнал. – 2016. – Т. 10. – № 7. – С. 23–27. [Teraevich AS, Zakrepina EN. Vliyanie probiotikov na kletochnyj i gumoral'nyj immunitet. Elektronnyj nauchnyj zhurnal. 2016;7(10):23–27. (In Russ).]

5. Галочкин В.А., Остренко К.С., Галочкина В.П. Взаимосвязь нервной, иммунной, эндокринной систем и факторов питания в регуляции резистентности и продуктивности животных // Сельскохозяйственная биология. – 2018. – № 4. – С. 673–686. [Galochkin VA, Ostrenko KS, Galochkina VP. Vzaimosvyaz' nervnoj, immunnoj, endokrinnoj sistem i faktorov pitaniya v regulyacii rezistentnosti i produktivnosti zhivotnyh. Sel'skohozyajstvennaya biologiya. 2018;4:673–686. (In Russ).]

6. Рябая Н.Е., Самарцев А.А. Ферментативная активность бифидо- и лактобактерий, входящих в состав пробиотиков. Материалы Междунар. науч.- практ. конф. 25–28 мая 2005 г., Минск-Нарочь / Сост. и общ. ред. А.Н. Евтушенкова. – Мн.: РИВШ, – 2005. – С. 218–219. [Ryabaya NE, Samarcev AA. Fermentativnaya aktivnost' bifido- i laktobakterij, vhodyashchih v sostav probiotikov. Materialy Mezhdunar. nauch.- prakt. konf. 25–28 maya 2005 g., Minsk-Naroch' / Sost. i obshch. red. A.N. Evtushenkova. – Mn.: RIVSH, 2005.s.218–219. (In Russ).]

7. Зинченко Е.В., Панин А.Н., Панин В.А. Практические аспекты применения пробиотиков // Ветеринарный консультант. – 2003. – № 3. – С.12-14. [Zinchenko EV, Panin AN, Panin VA. Prakticheskie aspekty primeneniya probiotikov. Veterinarnyj konsul'tant. 2003;3:12-14. (In Russ).]

8. Ефремов А.П., Мартынов П.Н. Интерьерные различия крольчат разного возраста fundamental research. ФГБОУ ВПО «Омский государственный аграрный университет имени П.А. Столыпина». – 2012. – № 5. [Efremov AP, Martynov PN. Inter'ernye razlichiya krol'chat raznogo vozrasta fundamental research. FGBOU VPO «Omskij gosudarstvennyj agrarnyj universitet imeni P.A. Stolypina». 2012;5 (In Russ).]


Review

For citations:


Ovcharova A.N., Safronova O.V., Polyakova L.L. Influence of probiotic lactobacilli on nonspecific resistance and physiological parameters of laboratory animals. Pharmacokinetics and Pharmacodynamics. 2019;(2):28-31. (In Russ.) https://doi.org/10.24411/2587-7836-2019-10043

Views: 594


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2587-7836 (Print)
ISSN 2686-8830 (Online)